“Massdöd av bin är för närvarande ett stort problem i flera delar av världen. Om bina försvinner från jordens yta kan det få stora konsekvenser för bland annat växterna och vår tillgång till frukt och grönsaker.” - Illustrerad Vetenskap

Biodlingsföretaget ”BeeBengan” startade jag år 2015. Intresset för biodling började av att jag i min anställning blev ansvarig för två stycken bisamhällen 2011. I och med det så gick jag en grundutbildning i Biodling genom Studieförbundet Vuxenskolan. Under första kurstillfället blev jag direkt biten och intresset för denna superorganism växte. Det nya intresset för bin utvecklades till att jag samma år införskaffade mitt första bisamhälle, och till min stora lycka, såg jag att de tre bikuporna som jag var ansvarig för överlevde vintern. Efter att enligt konstens alla regler lyckats sköta de tre bisamhällena framgångsrikt växte en ny målsättning fram: Att bygga upp ett företag inom biodling. Det kändes bara så rätt!

Under åren 2014 och 2015 utbildade jag mig sedan till yrkesbiodlare vid Yrkeshögskolan i Höör. Efter två intensiva och lärorika år pendlandes till och från Skåne, tog jag examen och erhöll gesällbrev inom biodling.

Bengan

BeeBengans bigårdar finns från Norrtälje i norr till Södertälje i söder. Den lokalproducerade honungen i Norrtälje säljs under namnet ”Gräddö Honung”. Företaget har i dag ca 100 bisamhällen och en målsättning att inom några år vara innehavare av ca 150 bisamhällen. Huvudverksamhet är honungsproduktion för butiksförsäljning, där ICA butiker finns representerade. Försäljning sker även på lokala marknader.

Honungen som produceras är blandhonung, men planer finns att framöver även producera sorthonung.

Utöver honungsproduktion har jag också erfarenhet av utbildning inom biodling, vilket jag håller både teoretisk och praktisk för studieförbundet vuxenskolan och i egen regi.

Sedan September 2023 är företaget BeeBengan certifierat av HS Certifiering enligt IP Svenskt Sigill.