Hur blir honung till?

Honungsbin samlar nektar från blommor och andra söta växtsafter som finns i naturen. I biets honungsmage omvandlas nektarn till honung genom bl.a. tillsättning av olika enzymer. Honungen lagras sedan i bikupans vaxkakor. När bina sett till att rätt vattenhalt uppnåtts i honungen, sätter bina ett vaxlock över honungen, för att konservera den och ha som föda längre fram. Det är nu honungen är färdig att skörda. Genom att avtäcka vaxlocken på honungsramen, kan nu den färdiga honungen slungas ut i en honungsslunga. Därefter silas honungen fri från vax och andra små partiklar. Då har man fått en nyslungad/nyskördad honung. För att honungen ska få en krämig och mjuk konsistens, rör man i honungen morgon och kväll, tills dess att rätt konsistens uppnåtts. Därefter tappas honungen upp på burk.

 

Ordet "Honung" är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen. Tillsats av fruktsocker, vatten eller smakämnen är därmed inte tillåtna om det kallas honung.

BeeBengans honung produceras och tappas lokalt i Huddinge, Stockholm. I Honungshuset sköter jag i dagsläget själv alla delar i produktionen, allt från avtäckning, slungning, silning, klarning, kristallisation, tappning och etikettering av burkar för försäljning.